Start van hoofdcontent

Stad

nl

Man wil rijbewijs terug na verdenking van examenfraude

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 februari 2015, 13.05 uur

Een man die vanwege een grootschalige zaak van rijexamenfraude zijn rijbewijs heeft moeten inleveren, sleept vandaag het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen voor de rechter.

Volgens de man heeft het CBR ten onrechte besloten dat hij zijn rijbewijs behaald heeft door middel van fraude, volgens hem zouden er geen concrete aanwijzingen voor de fraude zijn. De man, die pakketbezorger is, is afhankelijk van zijn rijbewijs en vreest dat hij zijn baan kwijtraakt, zo schrijft De Telegraaf vandaag.

500 euro

De man haalde in november 2012 zijn rijbewijs bij een rijschool in Zuidoost. Deze rijschool bleek samen met zes andere scholen mogelijk betrokken geweest te zijn bij de grootschalige fraude. Tegen betaling van 500 euro liet een examinator van het CBR bijna 200 kandidaten slagen. Na twee jaar als pakketbezorger aan de slag te zijn moest de man op 17 februari opeens zijn rijbewijs inleveren.

Willekeurige criteria

Omdat de verdachte rijscholen geen namen noemden van frauderende kandidaten, heeft justitie op basis van een aantal criteria besloten rijbewijzen in te trekken. Zo zijn examenkandidaten verdacht die op bijvoorbeeld meer dan twintig kilometer van de betreffende rijschool wonen, minstens vier keer eerder gezakt zijn en bij de betreffende examinator examen gedaan hebben. Volgens de man die zijn rijbewijs kwijtraakte, zijn die criteria volstrekt willekeurig en kan op basis daarvan niet bewezen worden dat hij zijn rijbewijs door middel van fraude gekregen heeft.

De verdachte examinator houdt nog steeds vol dat hij kandidaten altijd terecht heeft laten slagen en hij bij hoge uitzondering af en toe wat milder gestemd was. De zeven verdachte rijschoolhouders moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.