Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtbewoners Architectenbuurt moeten GVB-huisje ontruimen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 februari 2015, 20.20 uur

De buurtbewoners die sinds april vorig jaar het oude wachthuisje van lijn 22 in de Architectenbuurt bezetten, moeten het hokje verlaten. Dat heeft de rechter vorige week in een kort geding besloten.

De buurtbewoners, die gesteund worden door stichting Blije Buren, organiseerden sindsdien activiteiten voor de buurt in het huisje. Zo werden er onder andere huiswerkbegeleiding, taal- en kooklessen gegeven. Ook konden buurtbewoners er terecht voor gratis eten en drinken.

Volgens de rechter heeft eigenaar GVB echter een spoedeisend belang bij de ontruiming van het hokje aan de Th.K. van  Lohuizenlaan. Bovendien is er volgens de rechtbank geen aanleiding om de zaak aan te houden, omdat niet wordt verwacht dat de activiteiten van de buurtbewoners op korte termijn ergens anders kunnen worden voortgezet.

Het GVB wil het huisje verbouwen en daarna plaatsen bij Station Sloterdijk. De vervoerder deed vorig jaar al aangifte en sprak van een bewuste kraakactie. Omdat de buurtbewoners het huisje niet wilden verlaten, spande het GVB een kort geding aan. Stadsdeel Oost stond vorig jaar juist positief tegenover de bezetting en noemde het een 'interessant bewonersparticipatie-initiatief'.