Politiek

NL
V

D66 voor nog meer megastallen in de provincie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 maart 2015, 11.51 uur

Alleen D66, het CDA, de VVD en SGP zijn voor de komst van nieuwe megastallen in de provincie. Dat blijkt uit de Dierenkieswijzer.

Een coalitie van zeventien verschillende dierenwelzijnsorganisaties lanceerde vandaag een stemwijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. Daaruit blijkt dat behalve de Partij voor de Dieren en GroenLinks ook de SP en PvdA opkomen voor dierenwelzijn. Ook 50Plus, de ChristenUnie en D66 blijken behoorlijk diervriendelijk. D66 onderscheidt zich echter op het punt van de megastallen.

'De provincie heeft een belangrijke rol op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij', laat de 'Dierencoalitie' weten. 'Sommige partijen pleiten voor méér ruimte voor ganzen, anderen zien liever afschot. Ook mogen koeien van sommige partijen best het hele jaar op stal staan.' Maar het gaat ook om het afschieten van zwerfkatten. Daar zijn alleen de VVD, SGP en het CDA vóór. 'Jaarlijks worden er tussen de 8.000 en 13.500 katten doodgeschoten. De Tweede Kamer heeft in 2013 ook al om een verbod op afschot gevraagd, maar deze praktijk gaat onverminderd door.'

Bij de Dierencoalitie zijn onder andere Stichting AAP, Bont voor Dieren en Zeehondencrèche Pieterburen aangesloten.