Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bierfietsondernemers moeten overlast indammen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 maart 2015, 12.39 uur · Foto: taxi1108

Bierfietsexploitanten hebben nog één zomer de tijd om te laten zien dat ze de overlast van het onder toeristen populaire vervoermiddel kunnen beperken.

Dat schrijft burgemeester Van der Laan in een brief aan de bestuurscommissie Centrum. De rijdende bars zorgen volgens bewoners, weggebruikers en het stadsdeel voor overlast. De brede voertuigen rijden vaak langzamer dan de gemiddelde fietser en houden daarmee het verkeer op. Na een ongeluk met een fiets oordeelde de rechter in 2010 al dat voor deze fietsen een speciale ontheffing nodig is.

De bierfietsondernemers zijn met elkaar om de tafel gegaan na schriftelijke vragen van raadsleden. Zo gaan zij chauffeurs trainen zodat deze hun verantwoordelijkheid voor de groep beter kunnen nemen en wordt de rit-duur verkort. Ook beloven zij het alcoholgebruik te verminderen en geen versterkte muziek meer te voeren. De politie zal bovendien overlastmeldingen direct aan de ondernemers doorgeven.

Als de overlast rondom de bierfietsen niet afneemt, overweegt Van der Laan de bars op wielen verbieden. 'Er wordt op dit moment onderzocht of de bierfietsen in de APV verboden kunnen worden. De bierfietsexploitanten zijn ervan op de hoogte dat voor het geval hun maatregelen toch onvoldoende effectief zijn, een dergelijk verbod mogelijk kan worden ingevoerd.'