Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kamervragen over verhuizing faculteit Rechten UvA

17 maart 2009, 10.33 uur · Aangepast 18 maart 2009, 13.47 uur

De fractie van de SP stelt kamervragen over de verkoop van een vestiging van de Universiteit van Amsterdam, de Oudemanhuispoort.

Het College van Bestuur van Amsterdam heeft plannen om het gebouw, waar de faculteit Rechten gevestigd is, te verkopen. Studenten en hoogleraren zijn tegen.

SP-kamerlid Jasper van Dijk wil van onderwijsminister Ronald Plasterk weten wat zijn mening is over de plannen. Ook vraagt Van Dijk naar de mogelijkheden om de ontwikkelingen tegen te houden. Van Dijk: ,,Dit onzalige plan moet zo snel mogelijk van tafel, aangezien er geen enkel draagvlak voor is.''

Hoogleraren van de rechtenfaculteit gaven een maand geleden al aan niet te willen verhuizen naar de nieuwbouw op het Roeterseiland. De hoogleraren geven al sinds mensenheugenis les aan de historische Oudemanhuispoort en zijn bang dat het beeldmerk van de faculteit verloren gaat. ,,Generaties studenten hebben hun keuze voor een rechtenstudie mede laten bepalen door deze unieke locatie'', schreven de hoogleraren in een brief aan het bestuur.

Ook studenten zijn tegen de plannen. Volgens de Facultaire Studentenraad heeft het College van Bestuur helemaal geen reden opgegeven voor de verhuizing. Voorzitter Danny Mekic': ,,Het belangrijkste argument, waar vriend en vijand het over eens zijn, is dat het College van Bestuur op geen enkele wijze heeft aangetoond dat de verhuizing noodzakelijk, laat staan wenselijk is. Op geen enkele wijze.''