Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter deelt celstraffen uit: Holleeder (46 dagen), Dick V. (3 jaar), Danny K. (4,5 jaar)

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 maart 2015, 16.02 uur · Foto: Martijn Hoogeveen

Danny K., Dick Vrij en Willem Holleeder zijn door de rechtbank in Haarlem tot celstraffen veroordeeld. Vrij kreeg drie jaar voor mishandeling en witwaspraktijken, Willem Holleeder is schuldig bevonden aan het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Danny K. kreeg vierenhalf jaar cel.

Voor het bedreigen van De Vries kreeg Holleeder een celstraf van 46 dagen. Die straf is net zo lang als de duur van zijn voorarrest, maar vanwege zijn proeftijd komen daar nog eens 90 dagen celstraf bij. In dezelfde zaak is Holleeder vrijgesproken van medeplichtigheid bij het mishandelen en afpersen van voormalig voorman van de Hells Angels, Theo Huisman.

Volgens het Openbaar Ministerie was Holleeder betrokken bij een misdaadnetwerk dat zich onder meer toelegde op geweld en het witwassen van geld. Dit netwerk werd aangevoerd door Danny K. en Dick Vrij. Daarvoor is geen bewijs, aldus de rechtbank.

Update: 13.55 uur Dick Vrij is zojuist door dezelfde rechtbank veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke celstraf. De rechtbank acht bewezen dat Vrij zich schuldig heeft gemaakt aan zware mishandeling van onder andere Willem Holleeder en voormalig Hells Angels kopstuk Theo Huisman. Volgens de rechtbank maakte Vrij deel uit van een criminele organisatie.

Update: 14.15 uur De rechter acht bewezen dat Danny K. de leider was van een criminele organisatie die zich bezig hield met het witwassen van crimineel geld, valsheid in geschrifte, afpersing en mishandelingen. Danny K. heeft van de rechtbank in Haarlem vierenhalf jaar celstraf gekregen.