Cultuur

Museum maakt van Gogh schilderijen toegankelijk voor blinden en slechtzienden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 maart 2015, 17.41 uur

Whatsapp

De schilderijen in het Van Gogh Museum kunnen nu ook bewonderd worden door blinden en slechtzienden. Het museum heeft voor bezoekers met een visuele beperking rondleidingen geïntroduceerd met een aanraaksessie, waarbij ze reproducties van werken van de kunstenaar kunnen bevoelen.

Speciaal getrainde rondleiders nemen de bezoekers mee door het museum, waar ze het verhaal van de kunstschilder vertellen aan de hand van zijn schilderijen. Vervolgens kunnen ze in een atelier hoogwaardige reproducties aanraken, waarbij ze de dikke en expressieve verflagen kunnen bevoelen waar de schilderijen van Van Gogh bekend om staan.

Lees ook: Een Van Gogh aanraken?

Ook op andere manieren kunnen ze kennismaken met het werk van de kunstenaar. Zo is het beroemde schilderij De slaapkamer bijna letterlijk tastbaar door een maquette. Daarnaast worden de zintuigen geprikkeld met bijvoorbeeld de geur van lavendel uit Zuid-Frankrijk, waar Van Gogh woonde, en voorgelezen briefcitaten.

Het museum wil de kunst en het leven van Vincent van Gogh toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. De rondleiding 'Van Gogh op gevoel', die samen met het Oogfonds is ontwikkeld, vindt vijf keer per jaar plaats.

Whatsapp