Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 'Woningbouwvereniging ontruimt Slangenpand voor leegstand'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 maart 2015, 23.30 uur

Volgens de krakers is het momenteel het oudste kraakpand van Nederland: het kleurrijke Slangenpand aan de Spuistraat. Op 18 maart wil woningbouwvereniging De Key het pand leeg opgeleverd hebben.

Bewoner Mark gaat het boven de pet: 'De gemeente gaat op studiereizen naar steden als Berlijn, om te bekijken hoe je een creatieve industrie in stand houdt. Maar in eigen stand worden vrijplaatsen als deze stuk voor stuk de nek omgedraaid'. Het Slangenpand werd in de jaren '80 gekraakt en groeide uit tot een markante plek in het centrum. Een plek waar kunstenaars en creatievelingen hun werk doen. 

Maar na 32 jaar moet het pand nu leeg. Woningbouwvereniging De Key wil het pand transformeren tot bedrijfsruimten, een parkeergarage en woningen. Een rechter oordeelde dat er sprake is van 'dringend eigen gebruik' en dus werd toestemming gegeven om het pand te ontruimen. Volgens de krakers is De Key helemaal niet van plan om het pand te gebruiken. 

In eerdere rechtszaken zou de woningbouwvereniging hebben aangegeven voorlopig niet te beginnen met bouwen. De krakers zijn bang dat er daardoor ontruimd zal worden voor leegstand. 'Het kan niet zo zijn dat De Key zegt dat ze gaat ontwikkelen, maar volgens de panden stript en ze doorverkoopt. Dan zijn we met z'n allen in de maling genomen', laat een gebruiker van het pand weten. 

Met acties willen de krakers een dergelijke situatie voorkomen. Welke acties dat zijn, daar wordt geen uitspraak over gedaan. Duidelijk is wel, dat de krakers niet van plan zijn om te vertrekken uit het Slangenpand.

In een reactie laat De Key weten wel degelijk concrete plannen te hebben met de zogenoemde Tabakspanden aan de Spuistraat, waar het Slangenpand onderdeel van uitmaakt. Ook zijn de benodigde vergunningen voor sloop, renovatie en nieuwbouw verstrekt.