Start van hoofdcontent

Politiek

nl

50Plus: 'Verplaats Tweede Kamer naar IJburg'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 maart 2015, 10.12 uur · Foto: Flickr / Alias 0591

Eerste Kamerlid Jan Nagel presenteert maandagmorgen een 'revolutionair plan' om de Haagse parlementsgebouwen naar Amsterdam te verplaatsen.

Het Binnenhof in Den Haag is aan een grondige renovatie toe. De parlementsgebouwen voldoen bijvoorbeeld niet meer aan alle brandveiligheidseisen. De grootschalige operatie gaat waarschijnlijk zo'n vijf jaar duren als alles in één keer wordt gedaan. En dertien jaar als er gefaseerd wordt gerenoveerd. 

Verhuizen naar IJburg
Volgens Nagel dus alle reden om eens te overwegen of het niet beter is het parlement te verhuizen. Hij heeft architect Cees Dam (die de Amsterdamse Stopera ontwierp) gevraagd een ontwerp te maken. En dit ontwerp is er nu. Op een nieuw eiland bij IJburg moeten de nieuwe Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en alle ministeries bij elkaar komen. Kosten voor dit plan? 1.5 miljard euro, maar dan hebben we over drie jaar wel een fonkelnieuw parlement. 

Schiphol
Volgens Nagel zijn de voordelen van Amsterdam legio. Zo is Schiphol vlakbij en zit hier, in de buurt, al een hoop media. Den Haag wordt niet vergeten. Om het parlementsverlies te compenseren moet op het oude Binnenhof onder meer een 'parlementair museum' worden.