Start van hoofdcontent

Stad

nl

Man meldt zich met antitankwapen bij politie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 maart 2015, 14.08 uur

Een 51-jarige man heeft zich eind vorig jaar bij de politie gemeld met een geladen antitankwapen. Maandagmorgen moest Jacobus van W. zich verantwoorden voor de rechtbank.

Van W. zou tegen psychologen hebben gezegd dat hij met zijn antitankwapen een aanslag wilde plegen op het Nationaal Monument op de Dam. 'Dat zou ik nooit hebben gedurfd', liet de verdachte maandagmorgen weten aan de rechters.

De verdachte zegt nu dat hij zich ging melden met het antitankwapen omdat hij een lange tijd wilde vastzitten in Nederland. Boven zijn hoofd hangt namelijk een uitlevering aan Duitsland, wat hij koste wat het kost wilde voorkomen. Van W. zou in Duitsland verdachte zijn in een groot onderzoek naar softdrugshandel.

'Verminderd toerekeningsvatbaar'
Psychologen vinden dat Van W. verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook de rechtbank maakt zich zorgen om de geestelijke toestand van verdachte en vindt verder onderzoek hiernaar noodzakelijk. De zaak is voor maximaal 90 dagen aangehouden.

Zaak wordt, ondanks tegenstribbelende verdachte, voor maximaal 90 dagen aangehouden. Man gaat verder onderzocht worden. #antitankewapen

— Nicolaï Brannan (@Nicolaaaii) 9 maart 2015