Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA bindt in en komt zelf met lijst

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 maart 2015, 17.11 uur · Foto: Martin Damen

Het bestuur van de UvA komt tegemoet aan de wensen van studenten en docenten.

De universiteit gaat onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten. Dat heeft de UvA dinsdag in een brief aan studenten en medewerkers laten weten. Het bestuur heeft ‘tien uitgangspunten’ opgesteld om - zoals ze het zelf noemen - de 'interne democratie te versterken, de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te vergroten, volledige financiële openheid te bieden en de band tussen onderwijs en onderzoek te intensiveren'.

Hiermee reageert de UvA onder meer op een eisenlijst van een groep docenten van de universiteit. De docenten, verenigd in Rethink UvA, vinden onder meer dat het bestuur de universiteit democratischer moet maken en de vertrouwensrelatie moet herstellen. Verder willen ze een onafhankelijk onderzoek naar de huidige financiële situatie. Maandag hebben ze het vertrouwen in het college van bestuur opgezegd.

Het bestuur ligt al tijden onder vuur en een kleine drie weken geleden kwam dat tot uitbarsting toen een groep boze studenten het Bungehuis bezette. Het gebouw werd ontruimd, maar een dag later werd het Maagdenhuis bezet. 

De tien punten
1. Investeren in en versterken van de medezeggenschap, onder andere door (1) leden van de medezeggenschap meer ondersteuning en middelen te geven; en (2) instemmingsrecht te geven op het verdeelmodel (al onderwerp van gesprek met de COR en CSR).

2. Werk maken van democratisering door (1) op een andere manier, vroegtijdig, de gehele academische gemeenschap te betrekken bij cruciale besluiten die iedereen aangaan; en (2) een breed samengestelde werkgroep in te stellen naar vormen van bestuur en directe democratie - het advies zal ter instemming worden voorgelegd aan de COR en CSR.

3. Inzetten op verdere decentralisering van onderwijs en onderzoek door (1) bevoegdheden zo laag mogelijk in de instelling te beleggen; en (2) vertrouwen vooraf en verantwoording achteraf als principe in te voeren.

4. Volledige financiële openheid geven, onder andere door de inrichting van een web-based platform waarop alle relevante informatie voor de gehele academische gemeenschap toegankelijk is.

5. Besluit over de bouw van een nieuwe Universiteitsbibliotheek voorleggen aan de gehele academische gemeenschap en volledige transparantie bieden omtrent huisvesting.

6. Creativiteit en vernieuwing voorop zetten in onderwijs en onderzoek: (1) het nieuwe evaluatieprotocol voor onderzoek biedt de disciplines ruimte voor het vaststellen van de criteria daarvoor; en (2) vernieuwingen in het onderwijs worden op basis van het advies van de werkgroep onderwijsvernieuwing versneld doorgevoerd; de onderwijsevaluaties van studenten worden betrokken bij het monitoren hiervan.

7. Band tussen onderwijs en onderzoek versterken en onderwijs even hoog waarderen als onderzoek, o.a. door het invoeren van een nieuw loopbaanmodel.

8. Paal en perk stellen aan tijdelijke arbeidscontracten, door een nieuw percentage af te spreken met de bonden in overleg met de UCLO en COR.

9. Hal van het Maagdenhuis beschikbaar stellen als plek voor debat (onder voorbehoud van afspraken over beheer en veiligheid).

10. De politiek nadrukkelijk wijzen op haar verantwoordelijkheid: (1) regeldruk drastisch te verlagen; (2) meer autonomie aan de universiteiten te geven; (3) adequate bekostiging op basis van kwaliteit in te voeren. Wij roepen andere universiteiten op hetzelfde te doen en hierin samen op te trekken.