Politiek

NL
V

Van Ojik: A2 van A'dam naar Utrecht kan voor de helft vol windmolens

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 maart 2015, 20.13 uur

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil 1500 windmolens extra in Nederland, en die kunnen wat hem betreft ook prima in de buurt van Amsterdam komen. Dat zei hij vanavond in Park Politiek.

GroenLinks lanceerde vandaag een plan voor veel meer windenergie, er zou volgens de partij ruimte zijn voor 1500 windmolens extra. Die moeten dan vooral langs snelwegen geplaatst worden. Volgens Van Ojik kan dat ook zeker langs de wegen rond Amsterdam: 'We hebben 2300 kilometer snelweg in Nederland. Als je langs de helft van dat traject windmolens zou plaatsen kun je de windenergie verdubbelen. Dat is heel hard nodig want we willen geen aardbevingen in Groningen en niet afhankelijk zijn van Poetin.' Van Ojik denkt bijvoorbeeld aan de A2 tussen Amsterdam en Utrecht: 'Dat zou kunnen. In de buurt van Amsterdam ga je eerst langs een stuk dat een industrieterrein-achtige bebouwing heeft. Daar zou je prima windmolens kunnen neerzetten, veel meer dan nu gebeurt. Als je rijdt van Amsterdam naar Utrecht zul je zien dat zeker langs de helft van het traject windmolens kunnen staan zonder dat mensen of natuur daardoor gehinderd wordt.'

abc5media_video_0

Bewoners van boerderijen langs de snelwegen hoeven niet massaal te vrezen dat zij de dupe worden van extra windturbines aldus van Ojik: 'Er is een gedragscode voor exploitanten van windmolens die zegt, je moet een bepaald aantal honderden meters afstand houden tot een huis. Dat geldt natuurlijk ook voor windmolens langs de snelweg. Maar al die stukken snelweg waar niet zoveel te verpesten valt moet je beter benutten.' Kwetsbare natuurgebieden en woonwijken worden uitgezonderd van de windmolens in de plannen van GroenLinks.