Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie arrestaties bij UvA-demonstratie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 maart 2015, 11.05 uur

Bij de demonstratie van UvA studenten en docenten tegen het het beleid van de universiteit, heeft de politie gisteravond twee aanhoudingen verricht op verdenking van brandstichting bij het Lieverdje. Even later werd opnieuw een aanhouding verricht, dat was bij het politiebureau op de Beursstraat.

De twee arrestanten van het Spui hebben volgens de politie geprobeerd om het standbeeld Het lieverdje in brand te steken. Het in brand steken van het standbeeld kan gezien worden als een verwijzing naar provo-acties uit de jaren zestig. Nadat de twee personen gearresteerd werden, ontstond er een grimmige sfeer op het Spui. Verschillende actievoerders liepen om een rij van agenten af en begonnen hen weg te duwen.

Lees ook: Studentenprotest vooral vredig maar met grimmig einde

Kort na de arrestaties op het Spui verzamelde zich een groep van demonstranten bij het politiebureau op de Beursstraat, waar zij een geluidsdemonstratie begonnen voor de arrestanten. Volgens de politie bleef het niet bij het maken van herrie, maar werd een ruit van het bureau ingegooid en werden er twee fietsbanden lekgeprikt. Ook versperde de groep de ingang van het bureau, waardoor agenten niet meer naar binnen of naar buiten konden. De politie heeft geprobeerd de groep uiteen te drijven, zoals te zien is op een filmpje hieronder. Daarbij vielen een aantal rake klappen en werd er nog een persoon gearresteerd.

abc5media_video_0