Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten: excessief politiegeweld bij demonstratie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 maart 2015, 00.37 uur

De studenten die vrijdag meeliepen in een protestmars door de stad vinden dat de politie veel te hard heeft opgetreden. Ze kondigen meer geluidsdemonstraties aan en overwegen om bij de volgende actie clownspakken te gebruiken voor anonimiteit en glitters in plaats van vuur.

In een verklaring spreekt actiegroep De Nieuwe Universiteit van 'excessief politiegeweld' Een aantal studenten aan het begin van de stoet droeg bivakmutsen. De politie vroeg die af te doen, maar studenten weigerden dat. De reden dat ze gemaskerd waren, is dat ze anoniem wilden blijven en er niet 'uitgepikt zouden worden voor de happening bij het Lieverdje'.

Bij dat beeldje op het Spui, symbool van de Provo-beweging in de jaren zestig, stookten de demonstranten een vuurtje. 'Het was de perfecte plaats: het standbeeld is van brons en kan daarom niet verbranden. Eventuele brandplekken worden maandag door ons schoongemaakt', melden de studenten. De protestmars was vreedzaam van opzet, aldus de studenten, maar de politie 'begon in de rondte te slaan met hun vuisten'. Twee studenten werden gearresteerd.

Lawaai
Om hen een hart onder de riem te steken gingen tientallen studenten en docenten naar het politiebureau in de Beursstraat voor een geluidsdemonstratie. De agenten begonnen toen  'zonder waarschuwing met knuppels op de vreedzame demonstranten in te slaan'. Een student moest zich door een dokter laten behandelen, aldus de verklaring.

abc5media_video_0

Clowns en glitters
Na de geluidsdemonstratie op de Beursstraat werd er nog zo'n demonstratie gehouden op de Nassaukade, ter hoogte van het hoofdbureau van de politie op de Elandsgracht. De studenten zeggen te zullen reageren op het 'excessieve politiegeweld met nog meer geluidsprotesten. Ze vragen sympathisanten ook om vooral zelf met ideeen voor het protest te komen. 'Iemand stelde voor om bij de volgende actie clownspakken te gebruiken voor anonimiteit en glitters in plaats van vuur. We zullen er bij de volgende actievergadering zeker over stemmen!'