Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

[Video] Tentoonstelling Cor Jaring over de roerige Amsterdamse provo-jaren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 maart 2015, 12.57 uur

De in 2013 overleden fotograaf Cor Jaring legde de rebelse periode van de stad in de jaren '60 en '70 van dichtbij vast. Zijn werk ging de hele wereld over en is nu bij de tentoonstelling 'Magisch Centrum Amsterdam 1965-1975' in het stadsarchief te zien.

Cor Jaring staat bekend om zijn nauwe betrokkenheid bij de provobeweging. Zijn zoon vertelt: 'Het viel mij altijd op dat de idealen waar provo voor stond, dat hij daar altijd erg mee begaan was. Hij was erg bevlogen en heeft er altijd met veel passie over gesproken.' 

Deze betrokkenheid zorgde ervoor dat de self-made fotograaf zeer intieme foto's kon schieten, vertelt conservator Anneke van Veen. 'Je ziet dat hij heel dichtbij komt, dat hij heel dicht op zijn onderwerp kruipt en dan tot hele krachtige, directe beelden komt'. De tentoonstelling is aangevuld met filmmateriaal en geluidsfragmenten.

Cor Jaring heeft kort voor zijn dood in 2013 zijn werk aan het stadsarchief overgegeven. Wereldberoemde foto's zijn samen met nieuw ontdekte werken te zien tot 12 juli in het Stadsarchief Amsterdam.