Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

SP: 'Uberpop én gewelddadige chauffeurs hard aanpakken'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 maart 2015, 15.56 uur · Foto: Foto via AT5-WhatsApp (06-51190938)

De SP wil de 'escalerende taxioorlog' morgen bespreken in de commissie Verkeer.

Dit meldt de partij dinsdagmiddag in een persbericht. Directe aanleiding is een bericht in De Telegraaf eerder vandaag, de krant berichtte over een groep gemaskerde mannen die Uberpop-rijders zou belagen. Er zou inmiddels verschillende keren aangifte zijn gedaan. 

'In Amsterdam is geen plek voor taxichauffeurs die zich niet aan de regels houden. Als duidelijk is welke chauffeurs geweld gebruiken, mag wat mij betreft hun vergunning worden geschorst. Geweld is absoluut onacceptabel', stelt SP-raadslid Tiers Bakker. Maar wat de SP betreft moet ook Uberpop, een illegale dienst, worden aangepakt. 'Uberpop probeert zichzelf te legitimeren met praatjes over zogenaamde innovatie. Maar wat er feitelijk gebeurt, is dat er een miljoenenbedrijf zich niet aan de regels houdt voor personenvervoer, en daarvoor ook nog eens een flink deel van de inkomsten van de snorders inpikt. Dat is geen nieuwe techniek of hippe ontwikkeling maar gewoon ouderwetse diefstal', laat Bakker weten. 

De SP heeft in het verleden al vaker aangegeven zich zorgen te maken om escalatie van het conflict in de taxi-wereld.

Ook zorgen bij VVD
Ook de VVD is bezorgd om de ontstane situatie. 'De VVD zou graag zien dat het stadsbestuur de Toegelaten Taxi Organisaties (TTO’s) aanspoort om verantwoordelijkheid te nemen voor het gedrag van hun taxichauffeurs en geweldsincidenten te voorkomen. Daarnaast vragen wij van het stadsbestuur er alles aan te doen om op te treden tegen illegale diensten, waarbij striktere handhaving ook zou kunnen bijdragen aan voorkoming van toekomstige geweldplegingen tegen Uberpop-chauffeurs', stelt de partij.