Start van hoofdcontent

Stad

nl

Motoragent: 'Als ik niet was gaan liggen, was ik dwars door midden geschoten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 maart 2015, 13.14 uur · Foto: Martin Damen

De twee motoragenten die na de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012 onder vuur werden genomen door de vluchtende daders, hebben doodsangsten uitgestaan.

Dat bleek vandaag bij de rechtbank waar drie verdachten van de wilde schietpartij terechtstaan. Eén van de agenten zal donderdag a.s ook nog een slachtofferverklaring voorlezen. De twee agenten stonden te wachten met zwaailichten aan toen de Audi RS4 van de daders naderde over de Haarlemmerweg. 

Lees ook: Wie is wie in de Staatsliedenbuurt-zaak 

Die minderde vaart bij een kruising, waarna de agent zag dat het achterraam naar beneden ging. Daaruit kwam de loop van een geweer naar buiten. Het volgende moment klonken er schoten. De agent liet zich met zijn motor vallen. 'Als ik niet was gaan liggen was ik dwars door midden geschoten', aldus de agent. Hij schat de afstand tussen hem de vluchtauto op zo'n 4 meter. Hij kwam met de schrik vrij, maar zijn motor werd geraakt.

Lees ook: [Video] Verdachten Staatsliedenbuurt komen aan bij rechtbank

De agent zegt dat het gebeuren grote impact heeft op hem en zijn familie. Een andere motoragent zag dat zijn collega was gevallen en dacht dat hij was geraakt. Kort daarna zag ook hij de steekvlammen van de met kalasjnikovs schietende daders op zich afkomen. Ook hij kwam met de schrik vrij.

Verslaggeveer Mark Schrader doet vanuit de rechtbank live verslag: