Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Bewoner Tabakspanden: 'Burgemeester lokt verfbommen uit'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 maart 2015, 20.34 uur

Burgemeester Van der Laan zei vrijdag in het AT5 programma de Burgemeester dat er een groep krakers de Tabakspanden aan de Spuistraat betrokken heeft. Die groep zou uit zijn op een confrontatie met de politie. 'Onzin' volgens bewoner van de panden en kunstenaar Peter Klashorst.

De kunstenaar woont al dertig jaar in de Tabakspanden. Andere bewoners zijn inmiddels vertrokken, maar Klashorst blijft zitten waar hij zit. 'Van der Laan, Van der Laan en we gaan en we gaan. Maar we gaan dus helemaal niet', zingt de kunstenaar in een zelfgeschreven protestnummer.

Lees ook: Bewoners Slangenpand zetten huisraad op straat

Klashorst wil niet vertrekken omdat hij vindt dat de gemeente hem slecht behandelt. 'Normaal gesproken als je ergens wat huurt en je moet daar weg voor een renovatie, dan is het gebruikelijk dat je iets anders aangeboden krijgt. Het enige dat je nu krijgt: een verschrikkelijke brief dat je op moet rotten, een ontruimingsbevel', zegt Klashorst.

Dat de burgemeester vrijdag heeft gezegd dat er nieuwe krakers de panden betrokken hebben, maakt Klashorst woest. 'Het zijn sprookjes die hij zelf verzonnen heeft. Hij lijdt misschien aan waandenkbeelden, te veel in de coffeeshop gezeten'. De kunstenaar vervolgt: 'Ik denk dat hij het leuk vindt om te provoceren en uit te lokken, want dit is gewoon uitlokking. Wat je eigenlijk gewoon doet is mensen hier oproepen om op daken te gaan staan en verfbommen te gooien'.