Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Rechtbanktekenaar: 'Holleeder zat er afwachtend bij'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 januari 2017, 16.59 uur

Willem Holleeder staat vandaag terecht voor zijn mogelijke betrokkenheid bij twee criminele afrekeningen. Het gaat om de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Holleeder moet verplicht achter een scherm zitten, zodat hij niet kan communiceren met mensen op de publieke tribune. De rechtbank buigt zich dan onder meer over het verlengen van Holleeder's voorarrest. De vraag is of daarbij ook de nieuwe verklaringen aan bod komen die aan het dossier zouden zijn toegevoegd.

De Telegraaf en NRC berichtten dinsdag over de belastende getuigenissen van de zussen en de ex van Holleeder. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als Holleeders advocaat Stijn Franken wil niets kwijt over deze verklaringen, maar Franken zegt wel dat hij ze maandagavond heeft gekregen.

abc5media_video_0

Volgens een rechtbanktekenaar die Holleeder wel kon zien, zat hij er 'afwachtend' bij. 'Er is de laatste dagen erg veel gebeurd en ik kan me voorstellen dat hij de zaken op zijn plek wilde zetten. Nou, die houding had hij ook wel een beetje.'

Peter R. de Vries
Zus Sonja Holleeder verklaart in de rechtszaak: 'Van Hout, Endstra en Mieremet waren zijn beste vrienden. Tenminste, dat dachten ze. Maar hij vernietigt altijd zijn eigen omgeving.' Ook zou hij 'een paar Joegoslaven' hebben gevraagd in te breken bij misdaadverslaggever John van den Heuvel. Peter R. de Vries zou worden doodgeschoten als Holleeder vast moest zitten wegens bedreiging van De Vries. 

De ex-vriendin van Holleeder zegt: 'Wie met de politie spreekt over Willem, tekent zijn eigen doodvonnis.' Het OM benadrukt dat Holleeder vast moet blijven zitten: 'Het zou een klap in het gezicht van de nabestaanden en samenleving zijn als hij vrijgelaten wordt.'

Vrijlating
Willem Holleeder zal woensdag niet om zijn vrijlating uit voorarrest vragen. Dat kondigde zijn advocaat Stijn Franken woensdag aan bij de rechtbank in Amsterdam. Ze besloten hiertoe nadat maandag belastende verklaringen van de zussen van Holleeder, Astrid en Sonja, en zijn ex Sandra, bij hen waren binnengekomen.

Ook gaat Franken woensdag inhoudelijk niet in op hun belastende verklaringen. Willem Holleeder blijft in voorarrest voor de liquidatiezaak die tegen hem loopt.