Start van hoofdcontent

Politiek

nl

[Video] 'Geen ballonnen meer in het Amsterdamse luchtruim'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 maart 2015, 18.21 uur

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft vandaag in de raadsvergadering wederom gepleit voor een verbod op het oplaten van ballonnen. Ondanks dat ze biologisch afbreekbaar zijn, zouden de ballonnen slecht zijn voor het milieu.

Tijdens de kroning van koning Willem-Alexander voorkwam de PvdD dat er 150.000 ballonnen de lucht in zouden gaan. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren wil nu dat er bij geen enkel evenement nog ballonnen worden opgelaten. 'Het is zwerfvuil, want het komt weer naar beneden. Het is slecht voor het dierenwelzijn, want dieren eten het op en gaan er aan dood en er zit helium in en dat is schaars aan het worden.'

Omar Houtman, eigenaar van de Party Balloon zegt dat alle producten die hij heeft volledig biologisch afbreekbaar zijn. 'De inkt die er op de ballonnen wordt gedrukt is 100% biologisch afbreekbaar en voor de helium is er ook al een alternatief gemaakt.' Daarnaast heeft de brancheorganisatie een lintje ontwikkeld dat binnen twee minuten volledig oplost in water. De winkel heeft hiermee de wereldprimeur, want ze zijn de eerste die het nieuwe lintje in bezit hebben.

Van Lammeren beaamt dat het lintje afbreekbaar is, maar constateert ook dat dit slechts een deel van het probleem oplost. 'Op dit moment vervuilen we de natuur, op dit moment gaan er dieren aan dood, op dit moment verbruiken we helium, dus op dit moment moet je er wat aan doen.' Als zij over tien jaar iets prachtigs hebben gevonden dan belooft de fractievoorzitter om er opnieuw over te praten. 'Maar niet op dit moment.' 

De ballonverkopers blijven innoveren. Er wordt gewerkt aan ballonnen die sneller afbreken, er wordt naar heliumvervangers gezocht, maar zoals het er nu naar uitziet worden er binnenkort geen ballonnen meer opgelaten in Amsterdam.