112

Boze man op het dak bij ontruiming gekraakt GVB-huisje

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 maart 2015, 12.07 uur

Het gekraakte GVB-huisje in de Architectenbuurt is vanochtend ontruimd. Daarbij moest de politie wel nog een man overhalen om van het dak af te komen.

Het gaat om buurtbewoner Peter Gualterus van de stichting Blije Buren. Hij  stond met een megafoon op het dak en wilde er niet vanaf komen. Pas toen er een hijskraan aan te pas kwam, besloot hij uit eigen beweging naar beneden te komen. De sleutel heeft hij aan de politie gegeven, die toen in het pand nog drie vrouwen aantroffen. Uiteindelijk is het pand ontruimd, de ruimte wordt op dit moment leeggehaald.

Buurthuis
Buurtbewoners bezetten het oude wachthuisje voor lijn 22 sinds april vorig jaar. Gesteund door stichting Blije Buren, organiseerden ze sindsdien activiteiten voor de buurt in het huisje. Zo werden er onder andere huiswerkbegeleiding, taal- en kooklessen gegeven. Ook konden buurtbewoners er terecht voor gratis eten en drinken.

Spoedeisend belang
Volgens de rechter heeft eigenaar GVB echter een spoedeisend belang bij de ontruiming van het hokje aan de Th.K. van  Lohuizenlaan. Bovendien is er volgens de rechtbank geen aanleiding om de zaak aan te houden, omdat niet wordt verwacht dat de activiteiten van de buurtbewoners op korte termijn ergens anders kunnen worden voortgezet. Het GVB wil het huisje verbouwen en daarna plaatsen bij Station Sloterdijk.