Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Bij criminelen populaire Audi RS4 is 'wolf in schaapskleren'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 juli 2016, 12.38 uur

Wolven in schaapskleren, worden ze ook wel genoemd. De Audi RS4 ziet er uit als een normale gangbare auto maar zijn supersnel en daarom geliefd bij criminelen.

Bij de roemruchte dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een RS4. Uit cijfers blijkt dat er vorig jaar van elke 1000 Audi's RS4 er 65 werden gestolen, daarmee is het na de BMW en de Golf nummer drie als het gaat om gestolen auto's.

De auto's worden niet alleen bij liquidaties ingezet maar ook bij gewapende overvallen, zoals die op geldtransport Brinks in Zuidoost een paar jaar geleden. 'Ze kiezen ook vaak specifiek een grijze of een zwarte want die vallen niet op. En niet een gele of een groene, nee', vertelt Tom Huyskens van de BOVAG.

Behalve door te stelen werden de auto's ook gehuurd bij louche verhuurbedrijven, lange tijd was dat een doorn in het oog van de recherche. Een pakket aan maatregelen heeft er nu voor gezorgd dat er niet meer contant betaald kan worden. Ook moet er dubbel gelegitimeerd worden en is er een landelijke zwarte lijst opgezet.