Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Partij voor de Dieren wil oplaten ballonnen verbieden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 maart 2015, 21.38 uur

De Partij voor de Dieren heeft deze week in de raadsvergadering het voorstel gedaan om het oplaten van ballonnen te verbieden. Ballonnen zouden, ondanks dat ze biologisch afbreekbaar zijn, slecht zijn voor het milieu.

Begin deze maand besloot de gemeente al om te stoppen met het oplaten van ballonnen tijdens evenementen, maar dat gaat de partij dus niet ver genoeg. De partij pleit daarom voor een algeheel verbod. 'Het is zwerfvuil want het weer naar beneden komt, het is slecht voor dierenwelzijn want die eten het op en gaan er aan dood en de helium die in de balonnen zit is schaars aan het worden', somt fractievoorzitter Johnas van Lammeren van de partij op.

'Niet schadelijk'
De eigenaren van partywinkels snappen niets van het voorstel en wijzen erop dat ballonnen al lang niet meer schadelijk zijn. 'Alle producten die wij tegenwoordig hebben, zijn honderd procent biologisch afbreekbaar. De ballonnen die bedrukt worden met reclame, die uitgedeeld worden, die inkt die erop zit is honderd procent biologisch afbreekbaar. Voor de helium is al een alternatief gemaakt. Ook het lintje is honderd procent biologisch afbreekbaar', aldus Omar Houtman van de winkel Party Balloon.

Toch zegt Van Lammeren dat er volgens hem op dit moment een probleem is met ballonnen. 'Op dit moment vervuilen we de natuur, op dit moment gaan er dieren aan dood, op dit moment verbruiken we helium. Dus op dit moment moet je er wat aan doen.' De fractievoorzitter vindt dat als er over tien of twintig jaar wel een goede oplossing is, dat er dan opnieuw naar gekeken kan worden.

De partij zorgde er in 2013 ook al voor dat het oplaten van 150.000 ballonnen bij de inhuldiging van koning Willem-Alexanderniet doorging.

Lees ook: Toch géén 150.000 ballonnen bij Koningsvaart