Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

[Video] Verdachte liquidaties Staatsliedenbuurt Hamza B. 'op lucht veroordeeld'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 april 2015, 19.46 uur

Hamza B. zou in Marokko veroordeeld zijn voor betrokkenheid bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt op basis van de verklaring van een getuige die niet bestaat. B. kreeg 20 jaar cel opgelegd.

Dat zou blijken uit de vertaling van het Marokkaanse vonnis, die beschikbaar is gekomen, zo meldt De Telegraaf. Volgens het vonnis zou Benaouf A., het eigenlijke doelwit van het geweld in de Staatsliedenbuurt in december 2012, verklaard hebben dat hij Hamza B. herkende als één van de inzittende van de zilvergrijze Audi van waaruit geschoten werd met Kalasjnikovs.

Benaouf A. heeft echter alleen Anouar B. herkend, één van de verdachten die momenteel terecht staat in de Bunker in Osdorp, voor betrokkenheid bij de moordpartij. Hamza B. vertrok naar Tanger in Marokko, mogelijk omdat dat land geen verdachten uitlevert aan Nederland. B. heeft zowel een Nederlands als een Marokkaans paspoort. 

Justitie sloot een deal met de Marokkaanse autoriteiten, waarna B. in Marokko veroordeeld werd tot 20 jaar celstraf, die hij in dat land moet uitzitten. Hij gaat waarschijnlijk in beroep tegen die veroordeling.  

Lees ook: Wie is wie in Staatsliedenbuurt-zaak?