Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Adil A. tegen familie Saïd en Youssef: 'Ik heb ze niet vermoord'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 april 2015, 20.40 uur

'Ik heb je broer niet vermoord. Ik heb ze niet vermoord'. Op de laatste dag van de inhoudelijke behandeling van de Staatsliedenbuurt-zaak spreekt verdachte Adil A. rechtstreeks tot de families van de geliquideerde Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf.

Voor het proces werden twee weken uitgetrokken. Er staan drie verdachten terecht, waaronder Adil A. Hij ontkent iedere betrokkenheid. 'Al 2,5 jaar zit ik in voorarrest, voor iets wat ik niet heb gedaan. Het lijkt of het Openbaar Ministerie koste wat kost wil winnen. Het kan ze niet schelen of je het gedaan hebt.'
abc5media_video_0

Volgens Adil's advcocaat Bénédicte Ficq gaat het Openbaar Ministerie (OM) er ten onrecht vanuit dat er drie daders in de zilvergrijze Audi zaten, terwijl dat er volgens Ficq twee zijn geweest. Tijdens haar pleidooi wees Ficq op een foto van de auto, waarvan de twee voorstoelen ver naar achteren zijn geschoven. Daardoor zou er nauwelijks ruimte zijn geweest voor een derde inzittende. Ook is er geen DNA van A. in de auto gevonden, zoals dat wel het geval was bij twee andere verdachten. 

Ficq heeft het over de Audi RSI. 'Oh, ik bedoel RS4. Is het dan de Volkswagen RSI? Adil: nee de GTI. #Staatsliedenbuurt

— Mark Schrader (@markschrader) April 3, 2015

Zelfs de meest strenge rechter moet hartelijk lachen als verdachte Adil zijn advocaat verbetert over lastige autotypes #staatsliedenbuurt

— Marijn Schrijver (@schrijver) April 3, 2015 Het OM gaat nu uit van een nieuw scenario, waarbij Adil eerst achterin zat en later voorin de Audi. Ficq vindt het 'jammer dat je dat dan niet beeldend kunt maken. Dat zou het overtuigender maken.' Ze verzoekt de rechters 'de acrobatische toeren die OM met de positie van Adil in de Audi uithaalt' terzijde te schuiven.

De uitspraak is op 1 mei.