Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slangenkop van Slangenpand verdwenen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 april 2015, 13.29 uur

De kop van de slang op het Slangenpand aan de Spuistraat is vannacht verdwenen.

Kunstenares en maker van de beschildering Patries van Elsen laat in een reactie weten verrast te zijn dat de kop is verdwenen. Zij noemde eerder de aanstaande verwijdering een 'schande en cultuurbarbarisme'. 'Je zou De Key eigenlijk voor de rechter moeten slepen voor cultuurvernietiging', zei ze twee weken geleden. Gisteren eiste Van Elsen nogmaals de beschildering op, ze vindt dat de woonstichting 'dwars door haar auteursrecht en kunstenaarschap' heenloopt.  

abc5media_image_1

Sinds het pand vorige week werd ontruimd, laaide de discussie op over wat er moest gebeuren met de karakteristieke beschildering. Wethouder Kajsa Olongren liet deze week aan de raad weten dat het verwijderd zou worden, ondanks de oproep van GroenLinks om het te behouden. Ook was er sprake de kop op te nemen in een expositie over de Tabakspanden', iets waar Van Elsen ook een voorstander is. 'Ik ben serieus in gesprek met het Amsterdam Museum.'

Eigenlijk wilde ze het paneel waar de slangenkop op geschilderd is, al zelf eerder verwijderen, maar de ontruiming van het pand kwam voor haar eerder dan verwacht. De kop is nu in ieder geval verdwenen, door wie is nog onduidelijk.