Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Genootschap wil twee historische leeuwen terug bij CS

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 april 2015, 21.41 uur

Het Genootschap van de Leeuwen van Centraal Station heeft er een missie van gemaakt: twee stenen leeuwen moeten een glorieuze terugkeer maken bij het Centraal Station.

De twee kunstwerken moeten staan bij een bouwkeet op de Oostertoegang. 'Ik neem aan dat de gemeente Amsterdam het op prijs stelt als dit stationsplein uiteindelijk na alle jaren van verbouwingen ook op dit punt heel mooi wordt, met weer die twee leeuwen terug. Hiermee herstellen we ook een stukje symbolische geschiedenis van de gemeente', vindt Henk Dijkman van het genootschap.

Ooit sierden maar liefst 22 stenen leeuwen het Centraal Station, maar sinds begin 1900 zijn ze allemaal weg. Toch wil het genootschap maar twee leeuwen terugplaatsen. 'Dit is eigenlijk de enige plek waar nog leeuwen terug kunnen, omdat alle andere standplaatsen allemaal afgebroken zijn of onder sporen terechtgekomen zijn', legt Henk Dijkman uit.

Maar hij wil samen met de andere kunstliefhebbers wel weten waar de stenen leeuwen staan. Van zestien is het al duidelijk: 'Ze staan eigenlijk in alle provincies. Heel vaak bij particulieren in hun tuin of op de openbare weg.' Het genootschap zoekt nog zes stenen leeuwen, wie er nog een in zijn tuin heeft staan kan via deze link contact opnemen.