Start van hoofdcontent

Stad

nl

SP en D66 willen einde 'stuitende verhuur' via Airbnb en Booking.com

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 april 2015, 14.58 uur

SP en D66 willen bedrijven als Living Capital dat op grote schaal appartementen via Booking.com en Airbnb verhuurt, gaan weren uit de stad.

Living Capital verhuurt meer dan achthonderd bedden verspreid over 86 appartementen. Het huurt de panden van vastgoedhandelaren en regelt vervolgens zelf de verhuur aan toeristen in ruil voor 25 procent van de omzet. 'Als je een eigen huis hebt en af en toe zelf de stad uit bent, is het prima als je dat twee maanden per jaar verhuurt. Dat er bedrijven zijn die deze regels stelselmatig negeren, vind ik stuitend', zegt SP-raadslid Erik Flentge.

'Zulk soort bedrijven zijn niet welkom in de stad en ik wil dat het stadsbestuur er alles aan doet om dat aan die bedrijven te laten merken.' In een mail aan een potentiële klant waar de Volksrant gisteren uit citeerde, belooft de directeur van Living Capital dat een 'mooie woning in het centrum' per jaar gemiddeld 48.000 euro oplevert. Op jaarbasis kan de vastgoedverhuurder met zijn panden ongeveer 11 miljoen euro aan omzet verdienen, waarvan 2,8 miljoen in de zak van Living Capital verdwijnt. 

Lees ook: 'Pandjesbazen verdienen miljoenen met verhuur via Airbnb en Booking.com'