Start van hoofdcontent

Stad

nl

Prostituees Wallen leggen massaal werk neer

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 april 2015, 21.16 uur

Ruim honderd prostituees gaan donderdag de straat op om te protesteren tegen de sluiting van raambordelen in het centrum van de stad.

Volgens PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers, zou het wel eens de grootste demonstratie van prostituees in Nederland ooit kunnen worden. 'Inmiddels hebben al meer dan honderd meisjes gezegd te komen demonstreren', zegt voorzitter Mariska Majoor vanavond tegen AT5. Tijdens de demonstratie zal het overgrote deel van de raambordelen op de Wallen daarom leeg zijn.

1012 moet stoppen
Volgens haar moet de gemeente stoppen met het 1012-project, waarbij honderden bordeelramen op de Wallen gesloten worden en een nieuwe bestemming krijgen. De gemeente wil met het project de mensenhandel en criminele praktijken in het gebied aanpakken, maar Majoor zegt dat dat onzin is en dat de gemeente een heel ander doel voor ogen heeft. '1012 is niet meer dan een excuus voor het upgraden van de oude binnenstad. De gemeente wil dat de Wallen een aangeharkt tuintje wordt', zegt Majoor.

Als de mensenhandel en criminaliteit op de Wallen echt aangepakt moet worden, dan moeten er volgens haar helemaal geen prostitutieramen gesloten worden. Met de sluiting van bordelen worden de prostituees gedwongen in de schaduw te werken en ontbreekt ieder toezicht. 'Als de gemeente echt wil dat mensenhandel aangepakt wordt, dan moet ze eerst met ons om tafel. Wij willen gezien worden als een gelijkwaardige gesprekspartner', zegt de voorzitter van PROUD.

Petitie en eisenlijst
Donderdag om 18.00 uur vertrekken alle demonstranten vanaf het Oudekerksplein. Veel van de prostituees zullen een masker dragen, maar lopen dus wel mee richting de Stopera. Daar wordt door de demonstranten een petitie en eisenlijst aan burgemeester Van der Laan overhandigd. Zo wil PROUD dat de gemeente stopt met het sluiten van ramen en dat een gedeelte van de inmiddels gesloten ramen, weer open gaat. Na de overhandiging van de petitie zal een kleine afvaardiging van PROUD en de prostituees inspreken tijdens een vergadering van de raad.