Start van hoofdcontent

Ajax

nl

[Video] Minutenlang antisemitische spreekkoren Utrecht fans

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 april 2015, 09.34 uur

'Mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden ze joden, want joden die branden het best'. Minutenlang zongen fans van FC Utrecht de antisemitische spreekkoren tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax van gisteren.

 Op een video die vandaag op Youtube gepubliceerd werd, is te horen hoe de Utrecht supporters op de Bunnikside de leuzen scanderen. 

In een reactie aan Metro laat Ajax weten: 'Ik denk dat iedereen hier hetzelfde over denkt. Ajax vertrouwt in dit soort zaken op de waarnemer van de KNVB, wij gaan zelf geen actie ondernemen. Wij kunnen ook niets. Het is aan de KNVB, die kan er wel tegen optreden', zegt woordvoerder Miel Brinkhuis vandaag.

Ook FC Utrecht is op de hoogte van de antisemitische leuzen en zegt te gaan kijken of er opgetreden moet worden. Tegenover de krant reageert FC Utrecht voorlichter Martin Versteeg: 'Ik heb het filmpje gezien ja, Voorlopig is de volgende tekst onze verklaring: "FC Utrecht spant zich immer in om te voorkomen dat er rond wedstrijden kwetsende spreekkoren zijn. De club houdt dit nauwlettend in de gaten, en zoals bij elk duel wordt alles rond wedstrijden grondig bestudeerd en geëvalueerd. Mocht blijken dat bij een wedstrijd onregelmatigheden zoals kwetsende spreekkoren worden vastgesteld dan zal FC Utrecht volgens het protocol onderzoek doen, passend reageren en optreden."

Buiten de voetbalwereld wordt vol afschuw gereageerd op de spreekkoren zo vraagt Ronny Naftaniel zich af waarom de Ajacieden zondag niet van het veld gestapt zijn.

Wanneer lopen #Ajax spelers nu eens het veld af? Stel een daad tegen #antisemitisme! Walgelijke spreekkoren gisteren http://t.co/PrUNQnyo6l

— Ronny Naftaniel (@RonnyNaftaniel) 6 april 2015

@ericvanderburg KNVB vindt discriminerende spreekkoren weerzinwekkend. Alle informatie hierover wordt zsm overgedragen aan de aanklager

— KNVB (@KNVB) April 6, 2015

Ik verwacht actie van de @KNVB AT5: [Video] Minutenlange antisemitische spreekkoren gisteren tijdens Utrecht - Ajax. http://t.co/abKr6GR6Th

— Eric van der Burg (@ericvanderburg) 6 april 2015