Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Meer initiatieven om jihadgangers te ontmoedigen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 april 2015, 23.24 uur

Door de toename van Amsterdammers die voor de jihad richting Syrië en Irak vertrekken, is er veel behoefte om beginnende radicalisering op te sporen. Inmiddels zijn er zelfs een aantal private initiatieven die zich hier op richten.

Zo ook het Meldpunt Deradicalisering, opgericht door maatschappelijk werker Ahmed El Mesri. Sinds de start in februari heeft El Mesri al bijna veertig mensen ontvangen. 'Ouders vertellen ons: "Wij hebben dit gewoon niet voorzien. Onze jongen was altijd braaf en we hebben gewoon niks gemerkt"', zegt El Mesri.

Ahmed El Mesri werkt al jarenlang met probleemgezinnen, maar sinds februari richt hij zich ook op geradicaliseerde jongeren. De overeenkomsten tussen beide onderwerpen zijn vaak groot, vertelt hij: 'Meestal zijn de gezinnen gewoon uit elkaar, of leven gewoon in een stukje eenzaamheid of armoede. In veel gezinnen gebeuren gewoon ook veel incidenten en wie is daarvan de dupe, dat zijn de kinderen'.

Alhoewel er volgens El Mesri genoeg progressie wordt geboekt, verloopt het opsporen van radicaliserende jongeren nog erg moeizaam. En vaak duurt het ook even voordat men hun verhaal durft te doen. Maar het belang is volgens hem groot, vandaar dat hij zo veel mogelijk gesprekken aan blijft gaan.