Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

OM laat moordverdachte in zaak-Lawalata gaan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 april 2015, 15.40 uur

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen de 33-jarige Hani K. uit Almere donderdag geseponeerd. K. werd sinds september 2013 beschouwd als de moordenaar van de 29-jarige Nikki Lawalata, maar het OM zei donderdag dat er geen bewijs tegen de man is gevonden.

Lees ook: 'Hani K. heeft niets te maken met moord Nikki Lawalata'

Zijn 41-jarige ex-vriendin uit Culemborg moet dinsdag wel voor de eerste keer voor de rechter in Lelystad verschijnen als verdachte van moord of doodslag en het verstoppen van het lichaam van Lawalata.

De Amsterdamse Nikki Lawalata (29) verdween op 30 augustus 2013, nadat ze de nacht had doorgebracht bij haar vriend Hani K. Bijna een week later vond een gemeentewerker haar lichaam in de bosjes tussen Almere en Lelystad. Haar vriend werd meteen opgepakt.

In november 2013 arresteerde de politie de ex-vriendin van K. Enkele dagen later werd de man uit Almere op vrije voeten gesteld, maar hij bleef tot donderdag verdachte. Het OM heeft de familie van Lawalata donderdag laten weten dat de zaak tegen de Almeerder is geseponeerd.

'Diep teleurgesteld'
De familie van Nikki is 'razend' op dit besluit, reageert advocaat Richard Korver namens hen. 'De familie is diep teleurgesteld in de gang van zaken.' De nabestaanden roepen met klem op dat iedereen die informatie heeft die kan bijdragen aan het oplossen van deze moord, zich te melden bij de politie of bij Korver. De advocaat: 'Nieuwe informatie is namelijk de enige grond waarop de verdachte K. alsnog vervolgd zou kunnen worden.'

Verder overwegen de familie en Korver om een procedure te beginnen bij het gerechtshof. Dit om het OM alsnog te dwingen K. te vervolgen. De ex-vriendin uit Culemborg heeft volgens haar advocaat Geert-Iem Roos bekend dat zij het lichaam van Lawalata heeft vervoerd en onder gras en riet verstopte, maar ze ontkent dat ze iets met de moord van doen heeft gehad. Volgens Roos is deze verdenking van het OM 'flinterdun'.

De rechtbank behandelt de zaak dinsdag niet inhoudelijk. De verdediging kan onderzoekswensen naar voren brengen en er worden nieuwe data geprikt.