Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Sekswerkers overhandigen petitie aan Van der Laan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 april 2015, 00.24 uur

Burgemeester Van der Laan heeft donderdagavond een petitie aangenomen van zo'n 200 protesterende prostituees en sympathisanten.

Vlak voor het begin van een raadsvergadering waarin het project 1012 opnieuw bekeken werd, namen de sekswerkers bezit van de Stopera. Met trommels, zang en geschreeuw werd de burgemeester onthaald. Die nam uiteindelijk de petitie in ontvangst, maar niet voordat hij toegesproken werd door een van de sekswerkers. 

'1012 moet stoppen'
'U zegt altijd dat u zoveel om ons sekswerkers geeft en om met wat er met ons gebeurt. Dit is wat wij willen. Als u echt om ons geeft moet u dat bewijzen. We willen geen aardige woorden meer, we willen verandering. Mensen praten altijd over ons, maar nooit met ons. Dus hier is onze lijst met eisen, van de sekswerkers. We willen dat project 1012 stopt. We willen niet dat er nog meer ramen dicht gaan', aldus een van de protestanten.

'Niet alleen mooie woorden'
De burgemeester beloofde de sekswerkers een geschreven verklaring toe te sturen, maar had vanavond ook een paar woorden voor ze. 'Ik werk heel hard om jullie beroep genormaliseerd te krijgen. Om ervoor te zorgen dat jullie een verzekering kunnen afsluiten, een hypotheek, een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat zijn niet alleen mooie woorden', aldus de burgemeester. Ook liet hij weten dat de gemeenteraad van plan is om veel minder ramen te sluiten dan oorspronkelijk de bedoeling was. Die aanpassing van het 1012-project ligt ook al vastgelegd in het coalitieakkoord dat D66, de VVD en de SP sloten.

Na nog een aantal vragen beantwoord te hebben verliet Van der Laan onder luid gejoel uiteindelijk de protestanten, om de raadsvergadering over project 1012 bij te wonen. In die raadsvergadering hebben ook een aantal sekswerkers ingesproken.

Zo'n 200 prostituees liepen vanavond van het Oudekerksplein op de Wallen naar de Stopera. Ze zijn het niet eens met de sluiting van een groot aantal bordeelramen. Volgens de gemeente zijn die sluitingen nodig om mensenhandel en andere criminele praktijken op de Wallen ui te bannen. 

Lees ook: Zo'n 200 prostituees en sympathisanten lopen mars tegen sluiting raambordelen