Start van hoofdcontent

Stad

nl

Metrostel rijdt voor het eerst op de Noord/Zuidlijn

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 april 2015, 13.05 uur

De Noord/Zuidlijn belandt volgende week in een nieuwe fase. Dan rijdt er namelijk voor het eerst een metro op de lijn in Noord. Het gaat om een test die samen met het GVB en leverancier Alstom wordt uitgevoerd.

De metro rijdt vanaf woensdag zo'n tien werkdagen tussen het Buikslotermeerplein en de tunnel bij de Sixhaven. Het M4-metrostel, dat door het GVB beschikbaar is gesteld, kan nog niet op eigen kracht over het traject rijden en wordt voortgetrokken. Met de test wordt het nieuwe treinbeveiligings- en besturingssysteem getest.

Lees ook: Noord/Zuidlijn 'storinggevoelig' door enkelspoor

Het nieuwe beveiligingssysteem kan tot op de centimeter nauwkeurig zien waar een metro rijdt. Dat systeem zal in de toekomst op het hele metronet worden ingevoerd. Met de test wordt gekeken of de software van het systeem goed werkt. 'Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de metro gaat afremmen op 100 meter voor station Noorderpark, maar dat in de praktijk blijkt dat hij op 105 meter afstand is; dat passen we dan aan', aldus projectleider Emiel Vergouw op de website van de lijn.

'Het belangrijkste verschil met het huidige systeem is, dat in de toekomst de metro zelf doorseint waar hij zich bevindt en – vanuit de centrale – rechtstreeks toestemming krijgt om naar het volgende station te rijden. De metro rijdt en stopt dus in feite uit zichzelf', legt Vergouw uit.

Volgens de projectleider wordt er gebruikgemaakt van een 'oude' M4-metro, omdat deze makkelijker te vervoeren is dan de nieuwere M5. Het GVB vervoert het metrostel per trailer naar Noord, omdat er tussen Noord en Zuid nog geen spoor ligt. Naar verwachting wordt die metro vannacht naar het opstelterrein in Diemen vervoerd.