Start van hoofdcontent

Stad

nl

Binnenstadvrienden willen bierfietsverbod

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.04 uur · Foto: taxi1108

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) is helemaal klaar met de bierfiets. Op wegmetdebierfiets.nl roepen ze Amsterdammers op om zich uit te spreken tegen mobiele kroegen op het fietspad.

Er zijn inmiddels zo'n honderd ondersteuners van de petitie. In de steunbetuigingen staan veel reacties van Amsterdammers die last hebben van de 'brallende' toeristen. 'Geen gezicht, ordinair, ik schaam me dood', aldus een van de ondertekenaars.

Niet alleen de geluidsoverlast wekt irritatie op, vooral ook het zorgen voor opstoppingen en gevaarlijke verkeerssituaties is de ondertekenaars een doorn in het oog. 'De laatste jaren is het soort toerisme in positieve richting veranderd en dat kan nog meer verbeteren met het verbieden van de bierfiets. Daarnaast is het vervoermiddel dat alle grachten doet opstoppen en over het geluidsniveau en tekstniveau van de fietsers nog maar te zwijgen', aldus ondertekenaar Jeroen. 

Volgens de VVAB zijn het niet alleen de bewoners die overlast ervaren. 'Ook toeristen wordt het te bar, de ATCB (de vroegere VVV) constateerde vijf jaar geleden al dat het aantal klachten van toeristen over de drukte verdubbeld was. Het is dus geen kwestie van zeurende bewoners, het is een reëel probleem.' De bierfiets zou voor bewoners 'de druppel' zijn. 'De uitbaters van deze rijdende café’s gebruiken de binnenstad als decor voor hun luidruchtige feestjes. Ze houden geen rekening met de bewoners en het overige verkeer. Ze zien de stad als één groot pretpark.'

Verbod
De vereniging wil dat er een verbod komt in de APV (algemene plaatselijke verordening). Naar die mogelijkheid wordt op dit moment al onderzoek gedaan door de gemeente. Burgemeester Van der Laan heeft vorige maand in een brief aan de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum laten weten dat bierfietsexploitanten hebben nog één zomer de tijd om te laten zien dat ze de overlast van de bierfiets kunnen beperken.