Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sit-in vluchtelingen bij Stopera, Vrankrijk biedt onderdak voor de nacht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 april 2015, 01.25 uur

De groep vluchtelingen van We Are Here die vanmiddag het tentenkampje aan de Tolstraat verlieten, is vanavond op het plein bij de Stopera neergestreken.

De groep van ongeveer zeventig vluchtelingen houdt voor het gemeentehuis een sit-in. Het is de bedoeling dat ze dit elke dag gaan doen tot er een oplossing gevonden, laat een woordvoerder weten. De vluchtelingen zullen in ieder geval vannacht de nacht doorbrengen in krakersbolwerk Vrankrijk. Drie van hen die bij de ontruiming in Zuidoost werden opgepakt, zijn overigens weer vrij. 

abc5media_video_0

Vluchtelingen zijn aangekomen bij Vrankrijk. Overigens is @AT5, anders dan de vluchtelingen, niet welkom binnen pic.twitter.com/hxL4Owon0q

— Dennis Kornman (@DennisKornman) April 14, 2015

Eén van de vluchtelingen is dinsdagavond onwel geworden, volgens omstanders was hij oververmoeid en zeer geëmotioneerd. Hij is door ambulancepersoneel behandeld. 

Lees ook: [Video] Politie haalt tenten asielzoekers Tolstraat weg

Ontruiming
Het terrein aan de Tolstraat in De Pijp waar de vluchtelingen hun tenten hadden opgeslagen, is inmiddels totaal verlaten. Het tentenkampje werd vanmiddag op last van burgemeester Van der Laan ontruimd nadat de vluchtelingen daar de afgelopen nacht hadden doorgebracht. De groep streek gisteravond op de plek neer nadat zij eerder die dag uit de Vluchtgarage waren gezet. Na een protest door de stad en bij het stadhuis, liepen zij naar het terrein in De Pijp.

Tijdens de ontruiming werd er gedemonstreerd door de vluchtelingen en scholieren die naar het terrein waren gekomen. Dat mocht nog tot 23.00 uur doorgaan op het terrein maar dat laten de vluchtelingen dus achterwege. De groep is in de loop van de avond naar de Stopera getrokken.