Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Europa: Bed, bad en broodopvang hoeft toch niet'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 april 2015, 12.44 uur · Foto: Jos van Zetten

Nederland hoeft toch geen afgewezen asielzoekers en andere illegalen op te vangen. Het Comité van Ministers van de Raad van Europa zullen dit vandaag beslissen, zou blijken uit een conceptuitspraak.

Dat bevestigen Haagse bronnen aan De Telegraaf. Als het besluit doorgaat, zal dit zorgen voor een koortsachtig coalitieoverleg in Den Haag, aldus de krant. Er werd namelijk niet meer gerekend op deze verrassende wending. De PvdA wilde wel een bed, bad, brood-opvang geven aan illegalen, terwijl de VVD dit plan helemaal niet ziet zitten. Nu moet daar mogelijk weer opnieuw over worden gedebatteerd.

De Raad van Europa besloot in november 2014 dat Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerde migranten moet opvangen. Deze uitspraak volgde nadat de Protestantse Kerk een aanklacht tegen de Nederlandse Staat had ingediend.

Lees ook: Sit-in vluchtelingen bij Stopera, Vrankrijk biedt onderdak voor de nacht

Amsterdam besloot begin november al om de groep vluchtelingen, die al jaren door de stad zwerft, onderdak aan te bieden. Zij vinden die opvang echter niet geschikt, omdat het om een nachtopvang gaat en ze daardoor overdag op straat belanden. Zij zwerven sinds de ontruiming van de Vluchtgarage, eerder deze week, door de stad.