Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

UvA raamt schade Maagdenhuisbezetting op 460.000 euro

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 april 2015, 20.42 uur

De UvA raamt de schade van de Maagdenhuisbezetting op 460.000 euro. Dat blijkt uit een eerste taxatie van de afdeling Facility Services van de universiteit. Het bedrag voor de beveiliging, de grootste kostenpost, wordt echter door drie grote beveiligingsbedrijven als nogal hoog bevonden.

Directeur van de afdeling Harold Swartjes zegt tegen Foliaweb dat het om een reële inschatting gaat. Hij denkt dat de feitelijke kosten er niet ver naast zullen zitten. Volgens Swartjes gaat het om uitgaven die zijn gedaan of nog gedaan moeten worden voor onder meer extra beveiliging, schoonmaak, het nakijken en opnieuw opstarten van onder meer liften, bouw- en schilderwerk, vervanging van computers en derving van inkomsten bij drankenautomaten en catering.

De grootste kostenpost zijn de extra beveiligingskosten. Die worden geraamd op 230.000 euro, omdat er sinds 25 februari drie a vier beveiligers dag en nacht nodig waren. De schoonmaak van het Maagdenhuis komt neer op 50.000 euro. Profi-Sec, het bedrijf dat de beveiliging verzorgde, wil niet zeggen of het klopt wat de UvA zegt. 'Daar doen we geen mededelingen over, wij hebben een contract met de UvA en willen de relatie graag goed houden', zegt een woordvoerder.

'Hoog bedrag'
AT5 heeft een aantal grote beveiligingsbedrijven gevraagd wat zij zouden rekenen. Hierbij gingen wij uit van vier beveiligers die dag en nacht moesten worden ingehuurd, inclusief weekenden en eventuele feestdagen. De goedkoopste van de bedrijven die AT5 sprak kwam uit op een rekening van 117.930 euro. Een andere grote speler op de beveiligingsmarkt gaf een offerte van 194.000 euro.

Een derde bedrijf, Roxy Security, noemt 129.600 euro. 'Wij werken alleen met zeer ervaren en gecertificeerde beveiligers. Het bedrag dat de UvA noemt vind ik wel hoog', aldus Derk Valstar van laatstgenoemd bedrijf.

Jos van Zetten