Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Centrum op zaterdag autoluw'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 april 2015, 09.26 uur

Een deel van de binnenstad wordt op zaterdagen autoluw gemaakt. Dat zou staan in de verkeersagenda van de stad die vandaag gepresenteerd wordt.

In de plannen staat ook dat er acht nieuwe parkeergarages in de stad gebouwd worden, zodat het vinden van een parkeerplek juist veel makkelijker moet worden. Er wordt door de gemeente gezocht naar geschikte locaties rondom Artis, het Leidseplein en de Nieuwmarkt. Bronnen binnen de Stopera zouden dat bevestigd hebben aan De Telegraaf.

Uit documenten van verkeerswethouder Pieter Litjens zou blijken dat er geen complete groepen verkeersdeelnemers uit de stad geweerd worden, maar wel dat er maatregelen genomen worden om de verkeersdrukte tegen te gaan. Zo wil de gemeente waarschijnlijk dit jaar nog starten met een proef om auto's op zaterdagen te weren van het gebied, rondom de Negen Straatjes. ook zouden er volgens de krant plannen liggen om de Wallen fietsvrij te maken.

Op straten waar fietsers de overhand hebben wil de gemeente daarnaast de maximumsnelheid gaan verlagen naar 30 kilometer per uur. De herinrichting van de Van Woustraat is daar een voorbeeld van. 

Wethouder Litjens geeft vandaag een persconferentie om de plannen te presenteren en toe te lichten.