Stad

NL
V

Ex-Maagdenhuisbezetters zijn nog niet tevreden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 april 2015, 13.13 uur · Foto: Jos van Zetten

Studenten die enkele weken lang het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten uit onvrede met de leiding van de UvA, zijn verheugd over het vertrek van Louise Gunning. 'Nu hopen we dat de rest van het bestuur ook volgt', zegt één van hen.

Volgens hem komt er nu ruimte voor een democratisch gekozen bestuur. De Nieuwe Universiteit, de actiegroep waarin studenten zich hebben verenigd, is ook blij dat Louise Gunning is opgestapt, maar is wel sceptisch over wat er nu gaat gebeuren.

Een woordvoerster: 'Het vertrek laat zien dat actievoeren werkt. We hebben al jarenlang op veel manieren geprobeerd onze standpunten duidelijk te maken, maar dat werkte niet. Nu is ze dan wel opgestapt. Ze had niet meer het vertrouwen van de academische gemeenschap. Het is een goede stap. Misschien kan er met het bestuur onder leiding van iemand anders beter worden samengewerkt.'

De actievoerders zijn ook bang dat Gunning een 'bonus' krijgt bij haar vertrek. Op Twitter reageren ze met #geenbonus:

'Onvermijdelijk'
Studentenvakbond LSVB noemt het vertrek van Gunning 'onvermijdelijk en heel verstandig'. 'Zij heeft in de afgelopen tijd een leidende rol gehad in een aantal zaken die niet goed zijn geweest voor de universiteit.'

Voorzitter Tom Hoven van de studentenvakbond LSVB noemt onder andere de ontruiming door de politie van het bezette Maagdenhuis waar studenten hun intrek hadden genomen. 'Die ontruiming was niet de druppel, maar een hele emmer water'', aldus Hoven.

'Dit is het beste voor de UvA. De situatie werd onhoudbaar, vooral voor mevrouw Gunning zelf. Nu kunnen we weer verder met de inhoud', besluit hij.