Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA stelt waarnemend voorzitter aan na opstappen Gunning

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 april 2015, 09.27 uur

Rector magnificus Dymph van den Boom is waarnemend voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam geworden, nadat Louise Gunning zondag als bestuurder is opgestapt.

De collegeleden hebben hun vertrouwen in Van den Boom uitgesproken, meldden de Raden van Toezicht van de UvA en Hogeschool van Amsterdam maandag.

Edgar du Perron, decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, krijgt een tijdelijke rol als vicerector belast met de hervormingsagenda. Die agenda zal worden uitgewerkt in samenwerking met de academische gemeenschap, aldus de Raden van Toezicht. De basis voor de agenda is het tienpuntenplan dat moet leiden tot meer democratie en transparantie binnen de universiteit.

Lees ook: [Video] Actiegroepen: 'Dit is het begin van een nieuwe UvA'

'Verstandig en onvermijdelijk'

Het opstappen van Louise Gunning is door verschillende partijen 'verstandig en onvermijdelijk' genoemd. Studenten en docenten hopen dat er nu meer inspraak komt en ook Tweede Kamerleden reageerden met instemming op Gunnings vertrek.

Veel studenten en docenten riepen al tijden om het ontslag van Louise Gunning als voorzitter van het College van Bestuur van de UvA.

Vertrouwen
De Raden van Toezicht hebben hun vertrouwen uitgesproken in de drie zittende leden van het College van Bestuur. Voor het aanstellen van een opvolger van Gunning gaat de UvA in overleg met de medezeggenschapsraden, decanen en domeinvoorzitters.