Start van hoofdcontent

Stad

nl

Akkoord over tijdelijke bed, bad en brood-opvang voor uitgeprocedeerden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 april 2015, 19.57 uur · Foto: Jelle de Gee

De VVD en de PvdA hebben een akkoord hebben bereikt over het nieuwe illegalenbeleid.

Alleen vijf grote steden waaronder Amsterdam zullen een vorm van illegalenopvang krijgen. Daar mogen illegalen een paar weken verblijven waarna ze moeten aangeven of ze meewerken aan een vertrek of niet, hoelang ze mogen blijven moet nog worden bepaald. Alle andere gemeenten dan Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven moeten stoppen met opvang.

Het is de bedoeling dat deze vorm van bed, bad en brood een eerste opvangpunt wordt om het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers in kaart te brengen. Binnen enkele weken moeten ze vertrekken naar het uitzetcentra in Ter Apel. Mensen die niet willen meewerken aan hun vertrek worden op straat gezet. Wat er met hen gebeurd, is nog niet duidelijk.

'Spierballentaal'
'De hele heisa over bed, bad en brood is symboolpolitiek. Het is maar een klein deel van het asielbeleid. Het gaat niet om veel mensen en niet veel geld', zegt woordvoerder Marjon Sax van actiegroep We Are Here. 'Het is onmogelijk een sluitend asielbeleid te maken en het is treurig mensen te criminaliseren die niet terug kúnnen. Door technische redenen kunnen deze mensen niet terug, omdat ambassades bijvoorbeeld niet meewerken. Dit is een akkoord van politici die spierballentaal willen gebruiken, maar die de realiteit niet kennen of onder ogen willen zien.'