Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Dachau-gevangenen krijgen naam en gezicht in Verzetsmuseum

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 april 2015, 21.25 uur

Nederlandse gevangenen in het Duitse concentratiekamp Dachau hebben in het Verzetsmuseum een naam en een gezicht gekregen. Eenmaal door de poorten van het kamp werden gevangenen niet meer met hun naam, maar hun nummer aangesproken.

Op de tentoonstelling 'Geen nummers maar namen' worden de ervaringen verteld van de politieke gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vastzaten in het kamp.

Middelbare scholieren tussen de 16 en 19 jaar gingen op zoek naar de namen en verhalen achter de kampnummers. Zeventig jaar na de bevrijding is het belangrijk dat de oud-gevangenen een verbinding leggen met de jongere generatie, zegt conservator Karen Tessel. 'Het is nu urgent omdat de laatste ooggetuigen er nog zijn.'

De nu 96-jarige Willemijn van Gurp was begin twintig toen ze werd verraden en opgepakt. Zij was koerierster in het verzet. Tot drie jaar terug sprak ze nooit over haar verleden, nu is haar verhaal opgetekend door Job Bruin en Jelle Braaksma. 'Het was moeilijk. In dat kamp zelf ben je alles aan het verwerken. Als je dan thuiskomt en je gaat thuis op de bank zitten, dan denk je wat moet ik nu. Het heeft wel een paar dagen gekost om dat allemaal te verwerken', aldus Bruin.

De tentoonstelling is van 23 april tot en met 25 oktober te zien.