Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Armeniërs en Turken staan stil bij Armeense genocide

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 april 2015, 23.48 uur

Armeniërs, maar ook Turken hebben vandaag in de stad de Armeense genocide herdacht. Bij de Armeens Apostolische Kerk aan de Krom Boomsloot in het centrum stonden zij stil bij de honderdduizenden slachtoffers van de bloedbaden in het toenmalige Ottomaanse Rijk, 100 jaar geleden.

Er was tijdens de dienst een live weergave van de plechtigheid bij de kathedraal in Etsjmiadzin, de hoofdzetel van de kerk in Armenië. Daar werden de slachtoffers van de Armeense genocide heilig verklaard. De dienst duurde tot 17:15 uur. Dan is het in Armenië 19:15 uur, een verwijzing naar het jaar (1915) waarin de massamoord op de Armeniërs plaatshad. 
 
Behalve Armeniërs, waren er ook leden van de Turkse gemeenschap in Nederland aanwezig bij de plechtigheid in de stad, terwijl de genocide officieel niet erkend wordt door Turkije. Volgens Mustafa Ayranci van de Turkse arbeidersvereniging is het daar wel tijd voor. 'Turkije noemt zich een verlenging van het Ottomaanse Rijk. Dat betekent dat je verantwoordelijk moet nemen. Er moet in ieder geval spijt betuigd worden aan Armenië', laat hij weten. 
 
Zij opvattingen worden niet door iedereen gedeeld. Zo zou Ayranci door een groep nationalistische Turken bedreigd zijn. 'Ze noemen me een landverrader, die gestraft moet worden', zegt hij er over. Grigor Ayvazyan, voorzitter van de Armeense Jongeren Organisatie is blij dat Ayranci betrokken is. 'We zien de laatste jaren dat heel veel Turkse en Koerdische mensen de genocide openlijk erkennen en dat maakt ons blij. Wij krijgen eindelijk de rechtvaardigheid waar we zolang voor hebben gestreden'.