Start van hoofdcontent

Stad

nl

46 Amsterdammers krijgen onderscheiding bij jaarlijkse lintjesregen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 april 2015, 13.34 uur · Foto: Frank Buis/AT5

In de Nieuwe Kerk hebben vandaag 25 vrouwen en 21 mannen een lintje opgespeld gekregen tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Van vrijwilliger tot zakelijk directeur en van advocaat tot hoogleraar. Het is voor het eerst dat meer vrouwen dan mannen een koninklijke onderscheiding kregen.

De hoogste onderscheiding, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, ging naar hoogleraar Medische Psychologie Hanneke de Haes, weet Het Parool. De Amsterdammers krijgen hun lintje voor het harde werk dat zij hebben geleverd in hun vak of als vrijwilliger.

Een van die Amsterdammers is Frans Monsma. Hij kreeg de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de gayscene. Hij zorgde er in de jaren tachtig voor dat er in de Reguliersdwarsstraat nieuwe uitgaansplekken kwamen voor homo's. Ook gebruikte hij zijn netwerk om de homoscene te informeren over aids toen er nog niet veel over de ziekte bekend was.

Hoogleraar De Haes kreeg haar onderscheiding omdat zij ervoor zorgde dat de medische psychologie een belangrijke rol kreeg binnen de geneeskunde. Ze stond twintig jaar aan het hoofd van de afdeling medische psychologie in het AMC. Ze werkt nu als hoogleraar aan de UvA.

In heel Nederland krijgen vandaag rond de 3000 mensen een onderscheiding.