Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Grote zorgen om Amsterdams koppel dat vastzit in bergen Nepal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 april 2015, 01.23 uur

De Amsterdammers Fons van den Berg (24) en Rosanne van Heeckeren (24) zitten door de aardbeving in Nepal vast in de bergen van Langtang. Via sociale media vragen de vrienden en familie om hulp om hun geliefden te redden.

'Fons is een trektocht gaan maken met een groep in Nepal met een gids. Die zijn naar Langtang gegaan en zijn tijdens die tocht getroffen door de aardbeving', vertelt Fons' goede vriend Sander de Zwart.

Fons schreef in zijn laatste bericht via een satelliettelefoon dat ze dringend een helikopter nodig hebben. Rotsen vallen naar beneden en het eten is bijna op. De Zwart zegt dat de situatie levensbedreigend is. 'De weersomstandigheden zijn ook slecht, er is sneeuw. Het is op 1900 meter hoogte, dus ook erg koud. Er is voedsel gebracht met één van de helikopters. Maar hoeveel en voor hoe lang ze daarmee kunnen doen, geen idee.'

abc5media_video_0

Het Israëlische leger zou inmiddels drie keer met helikopters zijn langs geweest om eigen landgenoten op te pikken, maar de Nederlandse overheid heeft geen helikopters gestuurd. 'Ik wil eigenlijk dat Nederland zoveel mogelijk probeert te doen om ook de mensen in de bergen te redden. Ze hebben al een reddingsactie ondernomen, maar dat voornamelijk in Kathmandu. Daar is een team naartoe, van artsen en speurhonden. Ze hebben daar geen helikopters of dergelijken om mensen in de bergen te redden', aldus De Zwart.

#SofieStefRobin AND 20 OTHER PPL STILL NEED TO BE RESCUED AT #Langtang, #Nepal. Lat 28.154901, Lon 85.398595. RT! pic.twitter.com/hy1rypl8ba

— Eva Bertrams (@EvaBertrams) April 28, 2015