Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] UvA-pand enige tijd bezet na afschaffen vrije dag

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 april 2015, 17.53 uur

Studenten hebben vanochtend wederom een pand van de UvA bezet. Het gaat om het informatie en servicecentrum aan het Binnengasthuisstraat in het centrum. De bezetters hebben aan het einde van de ochtend het gebouw weer verlaten.

De studenten en docenten laten in een statement weten dat zij het gebouw hebben bezet in de aanloop naar 1 mei. Voorheen hadden studenten en medewerkers op de eerste dag van mei, de dag van de arbeid, vrij. Dat is sinds dit jaar afgeschaft.

Op foto's is te zien dat drie personen een spandoek aan het pand hebben bevestigd. De deur is gebarricadeerd, medewerkers kunnen niet naar binnen. Het is niet duidelijk hoeveel bezetters er zijn, maar ze hopen dat er morgen op 1 mei meer studenten en docenten het pand komen bezetten.

Volgens de bezetters maakt de UvA zich structureel schuldig aan het uitbuiten van haar medewerkers. De werkdruk zou zo hoog zijn geworden dat het personeel gedwongen wordt tussen 'het opofferen van de kwaliteit van onderwijs en het opofferen van persoonlijk welzijn'.

Medewerkers van de UvA zijn inmiddels naar het pand onderweg om met de bezetters te spreken.

UPDATE 10.30 uur:
Het College van Bestuur heeft aangifte gedaan van de bezetting van het pand.

UPDATE 11.00 uur:
Radboud Winkels, voorzitter Centrale Ondernemingsraad van de UvA zegt niets te snappen van de actie. 'Die vrije dag kan gewoon worden opgenomen.' De politie is inmiddels het pand binnengetreden.

UPDATE 11.30 uur:
De bezetters zijn uit het pand gevlucht. Het pand is weer in handen van de UvA. In het pand zijn drie ontzette deuren aangetroffen. Het gebouw blijft de rest van de dag afgesloten voor onderzoek. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Servicecentrum UVA Binnengasthuisstraat #Amsterdam door @politie_adam - zonder politieoptreden - leeg aangetroffen na vrijwillig vertrek.

— Politie Amsterdam eo (@Politie_Adam) April 30, 2015