Start van hoofdcontent

Stad

nl

Raad van State schort bouw Boerenweteringgarage Zuid op

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 april 2015, 14.09 uur

De bouw van een parkeergarage onder de Boerenwetering in de Pijp, begint langzaam een behoorlijk hoofdpijndossier te worden voor stadsdeel Zuid. Gisteren besloot de Raad van State dat niet met de bouw van de garage begonnen mag worden.

Begin mei wilde het stadsdeel beginnen met de bouw, omdat verder uitstel van het project hoge kosten met zich meebrengt. De contracten met de aannemer die de klus moet gaan klaren, zijn al getekend en uitstel komt voor rekening van de opdrachtgever. Buurtbewoners die al langer protesteren tegen de komst van de garage werden gisteren bij de Raad van State echter in het gelijk gesteld: er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van de aanleg van de garage voor de grondwaterstand. 

Het stadsdeel moet nu duidelijk in kaart gaan brengen of huizen in de buurt van de garage schade kunnen oplopen door de aanleg. Pas als er een rapport is, zal de bouw van de garage mogelijk kunnen beginnen, tot die tijd is het bestemmingsplan waarop de bouw gebaseerd is, voorlopig opgeschort. Daardoor kan het stadsdeel niet beginnen met het kappen van bomen en het slaan van damwanden, die noodzakelijk zijn voor de bouw. Dat meldt Het Parool.

De protesterende bewoners reageren opgetogen: 'Onze strijd tegen deze overbodige parkeergarage is nog niet verloren. Er staan al genoeg garages half leeg in de buurt. De exploitatie van deze parkeergarage wordt een molensteen om de nek van het stadsdeel en dan zijn het dus de bewoners die straks voor de kosten opdraaien', laten ze weten aan AT5. Eerder bleek al dat het project drie miljoen duurder zal uitvallen, doordat een rioleringsbuis, die eerder over het hoofd gezien was, verwijderd moet worden.