Stad

NL
V

[Video] Hoofdcommissaris over geliquideerde Önder: 'Hij heeft hiervoor gekozen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 april 2015, 22.42 uur

De omgekeerde wereld. Zo betitelt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg de kritiek van de advocaat van de onlangs geliquideerde Baris Önder. Advocaat Jillis Roelse zei vandaag tegen AT5 dat de politie niets gedaan heeft terwijl ze wisten dat Önder op een dodenlijst stond.

'De opvatting om helemaal niets te doen, ook al weten zij waarvan de dreiging komt, van wie de dreiging komt en hoe concreet die dreiging is, dat vind ik mesjogge, dan kun je maar beter een ander vak kiezen', vertelt Jillis Roelse, de advocaat van Baris Önder. Maar volgens Aalbersberg was de dreiging niet concreet genoeg voor de politie om in te kunnen grijpen: 'Als er verdenkingen zijn met voldoende bewijs dan houden we echt iemand aan. Op dat moment was er te weinig bewijs en nog geen concrete verdenking. Alleen een gerucht. En dan waarschuwen we al, want we vinden dat we dat moeten doen'.

abc5media_video_0

Bewust voor gevaar gekozen
Volgens Aalbersberg heeft Baris Önder heel bewust gekozen voor een leven in de criminaliteit en daar hoort gevaar bij. 'We hebben mensen in de stad die kiezen voor een leven in de criminaliteit, met grote risico's. Ook dit slachtoffer - hoe erg het ook is - heeft daar willens en wetens voor gekozen. Hij was bij ons bekend. Deze man kan kiezen om eruit te stappen, open kaart te spelen en in een beschermingsprogramma te komen. Die keuze wordt niet gemaakt.' Volgens Önder's advocaat kon zijn cliënt alleen bescherming van de politie krijgen als hij zou vertellen waarom hij op een dodenlijst zou staan. Maar Baris Önder wist helemaal niet door wie of om welke reden hij gevaar liep, dat zegt Roelse althans. 

abc5media_video_1

Oproep aan recherche
Roelse vindt het belachelijk dat zijn cliënt geen bescherming kreeg en roept op om te stoppen met het waarschuwen van mensen die op een dodenlijst staan, zonder hen vervolgens bescherming te bieden. 'Dit mag absoluut nooit gebeuren en dat is ook mijn oproep aan de Amsterdamse recherche en ook aan de burgemeester van Amsterdam en ik hoop ook heel erg dat ze daarop reageren om het beleid van niets doen aan te passen. Want dit kan niet zo doorgaan', zegt Roelse. De advocaat van de geliquideerde Gwenette Martha, Nico Meijering, deed een dergelijke oproep ook al eens.

Lees ook: Advocaat Gwenette Martha: 'Burgemeester, pak alsjeblieft je biezen'

Hoofdcommissaris Aalbersberg is totaal niet onder de indruk van de woorden van de advocaat. Op de vraag of iemand niet altijd beschermd moet worden, ongeacht het feit of diegene een crimineel is of niet, zegt hij:  'Hij kiest er zelf voor. Gelukkig kiest niet de overheid voor iemand. Dit is het recht, hij heeft hiervoor gekozen'.

Baris Önder werd in de nacht van zaterdag op zondag in zijn auto in Osdorp onder vuur genomen met een automatisch vuurwapen. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De 26-jarige Baris was de zoon van de bekende Amsterdamse crimineel Atilla Önder.