Politiek

VVD: gemeenteambtenaar moet Dag van Arbeid vieren door te werken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 mei 2015, 13.01 uur

Jos van Zetten
Jos van Zetten

Op de Dag van de Arbeid zelf komt de VVD Amsterdam met een nogal apart voorstel. De partij vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met de vrije dag die gemeenteambtenaren op 1 mei hebben.

'Wat betreft de VVD komt daar snel een eind aan. Deze vrije dag is niet meer van deze tijd. Amsterdammers kunnen niet terecht aan gemeenteloketten en de vrije dag kost de gemeente jaarlijks €3 miljoen', zegt raadslid Rik Torn vandaag. De VVD is van mening dat gemeenteambtenaren de Dag van de Arbeid beter kunnen eren door ook daadwerkelijk aan het werk te gaan. Daarnaast vindt de partij dat alle Amsterdammers die wel gewoon aan het werk zijn, op 1 mei ook gewoon hun paspoort moeten kunnen ophalen.

Naast de Dag van de Arbeid heeft de partij ook moeite met de vrije dag van gemeenteambtenaren op Goede Vrijdag. 'De gemeente Amsterdam is gelukkig een goede werkgever, maar extra betaald verlof op 1 mei en Goede Vrijdag is wel erg riant. Wij stellen voor om alleen nog op Bevrijdingsdag Amsterdamse ambtenaren vrijaf te geven. Dit bespaart de Amsterdamse belastingbetaler miljoenen per jaar. Bovendien komt het de dienstverlening aan de Amsterdammers ten goede', zegt Torn.

Lees ook: Grote actie FNV moet 1 meiviering nieuw leven inblazen

Juist vandaag houdt vakbond FNV een grote 1 mei manifestatie in het Martin Luther Kingpark om de Dag van de Arbeid nieuw leven in te blazen. Volgens de VVD is dat dus niet nodig, de partij dient vandaag een voorstel in om de vrije dag voor gemeenteambtenaren af te schaffen.